Rotolo z dynią i szpinakiem

ROTOLO ZE SZPINAKIEM I DYNIĄ

/wg Jamie Olivera, z moimi modyfikacjami/

 

SKŁADNIKI:

1 szt. dynia piżmowa

2 szt. duże cebule szalotki

oliwa

400 g mrożonego szpinaku (rozmrozić przed użyciem)

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepsza jest samodzielnie ścierana)

0,5l passaty pomidorowej (u mnie to rzadkie pomidory ze słoika robione przez mamę J)

4 ząbki czosnku

12-13 płatów lazanii (świeża ułatwia sprawę, ale doskonale wychodzi również na tej z pudełka, obgotowywanej przez chwilę we wrzątku)

100 g sera feta (dobrej jakości tak by się kruszył)

50 g parmezanu (lub Grana Padano)

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC, dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki i pieczemy ok. 1h, aż będzie miękka. Upieczony miąższ rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy dynia się piecze, robimy nadzienie szpinakowe. Obieramy cebule, siekamy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak i smażymy całość do miękkości. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie, uwaga by nie zbrązowiał bo będzie gorzki. Po chwili dodajemy passatę pomidorową i gotujemy sos na dużym ogniu przez 3 minuty. Doprawiamy. Uzyskany sos pomidorowy przelewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać rotolo.

Nadszedł czas na złożenie rotolo <3

Płaty lazanii obgotowujemy przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy (chyba, że jak ja masz „azbestowe” ręce J). Najlepiej robić to w szerokim rondlu po 2-3 sztuki i partiami składać nadziane rolki.

Na płacie lazanii ułożonym krótkim bokiem w naszą stronę rozsmarowujemy dynię, na niej szpinak, całość posypujemy pokruszoną fetą i zwijamy rolkę. Rolkę przekrawamy na dwie mniejsze i ustawiamy na sztorc w naczyniu z sosem pomidorowym.

I od początku gotuj, smaruj, roluj, rozkrój, postaw…. Aż wszystkie płaty lazanii oraz farsze zostaną wykorzystane. Rolki stawiaj dość blisko siebie.

Gdy naczynie będzie wypełnione posyp tartym parmezanem i zapiekaj w 180oC ok. 40 minut.

 

Uwielbiam to danie. Gdy tylko zaczyna się sezon na dynię przyrządzam je i cała rodzina wcina.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

“My first thought was, who am I to teach?”

– Mary Kate McDevitt, Skillshare teacher with 50,000 students

WATCH VIDEO

TRUSTED BY OVER 6000+ STUDENTS

Join our community of students around,the world helping you succeed.

GET STARTED

 “ You don't need a whole ecommerce system to sell your online courses. Paypal, Stripe payment methods integration can help you sell your courses out of the box. In the case you wanna use WooCommerce, this awesome WordPress . ”